Funkcja
elektronik: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=(2−m)x2+2mx+m. Funkcja g przyporządkowuje liczbie
rzeczywistej m iloczyn różnych miejsc zerowych funkcji f. Narysuj wykres funkcji g. Podaj
zbiór wartości funkcji g.
Potrafi ktoś rozwiązać te zadanie?
25 sty 10:19
elektronik: Może ktoś pomóc?
26 sty 10:38
Grześ: są różne miejsca zerowe, więc napewno delta musi być dodatnia, oraz współczynnik a nie może być
zerowy.
Δ=4m
2−4m(2−m)=4m
2+4m
2−8m=8m
2−8m=8m(m−1)
Δ>0
8m(m−1)>0 ⋀ 2−m≠0
m∊(−
∞,0)U(1,+
∞) ⋀ m≠2
m∊(−
∞,0)U(1,2)U(2,+
∞)
| | m | | m | | m−2+2 | | 2 | |
Teraz funkcja g(m)=x1x2= |
| =− |
| =− |
| =− |
| −1 |
| | 2−m | | m−2 | | m−2 | | m−2 | |
| | 2 | |
Czyli rysujesz wykres funkcji g(m)=− |
| −1 w przedziale: m∊(−∞,0)U(1,2)U(2,+∞) |
| | m−2 | |
Spróbuj określić zbiór wartości
26 sty 10:47
elektronik: Możesz mi wytłumaczyć jak obliczyłeś g(m)?
26 sty 11:02
ICSP: Wzory viet'a:
Grześ skorzystał z tego pierwszego.
c = m
a = 2−m
26 sty 12:00