Niedokonczone zadanie
Przemula: Witam. Jeżeli możcie pomóżcie mi dokończyć zadanie. Chodzi mi przede wszystkim o zrozumienie
rozwiązania. Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n liczba n3−n jest podzielna przez 6.
n3−n= n(n2−1)=(n−1)n(n+1)
Liczba jest podzielna przez 6 gdy jest podzielna jednocześnie przez 3 i przez 2.
Wyrażnie jest parzyste ponieważ iloczyn liczby parzystej i nieparzystej daje liczbę parzystą.
Nie mam pojęcia jak udowodnić że powyższe wyrażenie jest podzielne przez 3.
25 sty 00:01
ICSP: n−1 , n , n+1 − są to kolejne trzy liczby naturalne. Zawsze wśród takich liczb znajdzie się
liczba podzielna przez 3.
25 sty 00:18
Przemula: Faktycznie. Ale jak to zapisać
25 sty 00:33
ICSP: (n−1)n(n+1) − iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych, zawsze w takim iloczynie znajduje się
liczba podzielna przez 3.
Dziękuję idę spać

.
25 sty 00:35
Przemula: To ja dziękuję. Dobranoc
25 sty 00:41
Jack:
można też sprawdzać, że skoro każda liczba jest postaci n=3k lub n=3k+1 lub n=3k+2 i za kazdym
razem z któregoś nawiasu wyciągnie się 3, to będziemy mieli dowód tego co napisał ICSP.
25 sty 01:50