Zadanie
Andrzej: PROSZĘ O POMOC

Zad. Sprawdź tożsamość
a) (1+sinx) (1/cosx- tgx)= cosx
b)sinx/1+cosx + 1+cosx/sinx= 2/sinx
c) (1/sinx- 1/cosx) (sinx+cosx)= ctgx-tgx
31 sty 14:23
Eta:
Witam! 1 sinx
a) L= (1 +sinx) * ( ------- - ------- )
cosx cosx założ. cosx≠0
1 - sinx 1 - sinx cos2x
L= ( 1 +sinx) *( ----------------)= ---------------- = ---------- = cosx
cosx cosx cosx
P= cosx
więc L=P jest tożsamością dla cosx≠0
b) sinx 1 +cosx
L= ---------------- + -------------- założ. sinx≠0
1 +cosx sinx i cosx +1 ≠0 <=> cosx ≠ - 1
sprowadzamy do wspólnego mianownika
sinx * sinx + ( 1 +cosx)*( 1+cosx) sin2x + 1 +2cosx + cos2x
L = ------------------------------------------- = ----------------------------------
(1+cosx) * sinx (1+cosx) * sinx
1 + 1 + 2cosx bo sin2x + cos2x = 1
L = -----------------------
( 1+cosx)* sinx
2( 1+cosx) 2
L= ---------------------- = --------- więc L=P
(1 +cosx) *sinx sinx
odp; wyrażenie jest tożsamością przy założeniu
,że sinx≠0 i cosx≠ - 1
c/ wykaż juz sam w podobny sposób!
podaj też koniecznie założenia !
31 sty 14:43