Niebezpieczne równanie
niebezpiezne równanie: 4x +5 9x = 7 4x + 9x
31 sty 13:06
Eta:
Witam!
Mam pytanie, czy tu jest 5*9x czy 59x
oraz czy 7*4x czy 74x
podaj poprawny zapis! to ważne!
31 sty 14:03
Eta:
Myślę,że jednak ten drugi zapis jest poprawny!
więc tak:
podzielmy obydwie str. równania np; przez 4x bo 4x≠0
czyli otrzymamy;
1 + 5* (9x/46x) = 7 + (9x/4x)
to po przeniesieniu na lewą i prawą stronę odpowiednich wyrazów
otrzymamy po redukcji;
4*(9/4)x = 6 /:4
(9/4)x = 6/4 a 6/4 = 3/2 a 9/4= (3/2)2
czyli ((3/2)2)x = (3/2)1
(3/2)2x = (3/2)1
to 2x= 1 to x= 1/2
odp: x= 1/2
spr; L= 41/2 +5* 91/2= 2 +5*3= 17
P= 7*2 + 3= 17
L=P czyli x= 1/2 jest poprawna
31 sty 14:11