nierówności kwadratowe.. yyyyy
pestka: -1/2 ( x + 1) (x - 3) ≤0
nauczyciel kazał nam to rozwiązywać 3 punktami
1. rozwiązać równanie
2. naszkicować wykres
3. odczytać rozwiązanie
31 sty 12:53
Eta:
Witam! i tak zrobimy w/g życzeń Twojego nauczyciela

1/ równanie - 1/2*( x+1)(x-3)=0 ma rozwiazania
x= -1 x= 3 ( bo to są miejsca zerowe)
2/ zaznaczymy to na osi. (ramiona paraboli do dołu bo a= - 1/2
---------------------------
I + + + + + I
-----------(-1)-----------------------3--------------->x
- - - - I I - - - -
<-------------- ---------------------->
wybieramy ten przedział gdzie wartości są ≤ 0
czyli ujemne i równe zero
więc x€ ( -∞, -1 > U < 3,∞) -- to jest rozwiazanie tej nierówności
liczby - 1 i 3 należa do tego
przedziału
dlatego nawias < domknięty
31 sty 14:21
pestka: ooooo dzięki ale..
"On" to równanie tak jakoś rozpisuje że wychodzą mu dwa czynniki i wtedy robi "jeżeli =>"
i wychodzą mu te m.zerowe. ja nie wiem właśnie jak to równanie doprowadzić do tych 2
czynnników bo dalej to bym sobie poradziła (chyba)
31 sty 21:36
Eta:
No poprostu !
masz równanie - (1/2) (x +1) ( x -3)=0 <=> x+1 = 0 v x-3=0
<=> x= -1 v x = 3
31 sty 22:11
pestka: a -1/2

tak poprostu nie zwracam na to uwagi?
31 sty 22:25
gumiś:
tak ! bo (-1/2) ≠0 tylko to co w nawiasach przyrównujesz do zera!
31 sty 22:31
gumiś: ojjjjjjj Eta dzisiaj " gumiś "
31 sty 22:32
pestka: 
dzięki
31 sty 22:41
pestka: to jak mam
2 ( x + 3 ) ( x - 5 ) > 0
to
2 ( x + 3 ) ( x - 5 ) = 0 =>
x + 3 = 0 v x - 5 = 0
x = -3 x = 5
x ∈ ( -
∞, -3 ) v ( 5; +
∞)
1 lut 11:06