Wyznacz macierz:
monis:):): Wyznacz macierz:
a) X=A
-1 BA
gdzie A= 0 0 1 B= 1 1 3
[ 0 -1 2 ] [ 0 2 2 ]
1 -2 3 0 -1 1
b) 1 4 -2
[-3 0 1 ] * X = [1 2 4]
T
1 0 -1
Czy ktos moze wie jak sie wyznacza takie macierze

od czego w ogle nalezy zaczac

Prosze o pomoc

31 sty 02:04
b.: W a) wystarczy znaleźć macierz odwrotną A-1 (są na to sposoby, które na pewno
poznałaś...), a potem pomnożyć trzy macierze.
W b) wystarczy zidentyfikowac, jakiego rozmiaru będzie macierz X, napisać
X = [ .... ] (jakieś niewiadome), i po wymnożeniu dostanie się układ równań na nieznane
współczynniki macierzy X
31 sty 12:07