Macierze
kiki:): mam prosbe czy wie ktos moze jak rozwiazac takie zadanie

stosujac prawa działan na macierzach oraz własnosci macierzy odwrotnej wyznacz macierz
X:
1) A
-1 *X*A= I
n
2)B* X* (A
T)
-1= B+ (A
-1)
T
3)A
-1*(I
n -X)
T= B
4)A (X - A)
T+ 2I =A+ 2X
T
5)AB (X
TA
T)= C (X-C)
Serdecznie dziekuje za jakakolwiek pomoc

31 sty 00:24
b.: 2)
mnożymy z *prawej* strony przez AT (mnożenie macierzy nie jest przemienne):
BX(AT)-1*AT = (B+(A-1)T)* AT
czyli
BX In = BAT+(AT)-1* AT = BAT + In
BX = BAT + In
no i teraz z lewej strony przez B-1
B-1BX = B-1(BAT + In) = B-1BAT + B-1In = AT + B-1
czyli
X = AT + B-1
Jasne?
Korzystamy tu z paru ogólnych faktów:
AIn = InA = A
AA-1 = A-1A = In
(AT)-1 = (A-1)T
Resztę spróbuj sama
31 sty 15:14