witam wszystkich mam takie małe pytanko:):)
monis0505: witam wszystkich mam takie małe pytanko


chciałam sie spytac czy moze ktos wie jak jaet odp. na takie pytania:
1) jaki jest zwiazek pochodniej z monotonicznoscia, ekstremum lokalnym

2) co to sa punkty przegiecia funkcji?
3) jakie sa własnosci wyznacznika

jesli ktos moze to prosiłabym o napisanie odp. z góry bardzo dziekuje

30 sty 23:35
xpt: funkcja f(x) jest rosnąca gdy f'(x)>0
f(x) jest malejąca gdy f'(x)<0
Funkcja f(x) jest nierosnąca wtedy i tylko wtedy gdy f'(x) ≤ 0
Funkcja f(x) jest niemalejąca wtedy i tylko wtedy gdy f'(x) ≥ 0
Pierwiastek f'(x) to ekstremum f(x).
Punkt przegięcia funkcji (pierwiastek podwójny f'(x) ) jest to miejsce w którym funkcja
przechodzi z wklęsłej na wypukłą bądź na odwrót.
31 sty 04:51
b.: ,,Pierwiastek f'(x) to ekstremum f(x).''
Jest na odwrót: jeśli x0 jest ekstremum f, to f'(x0)=0 (o ile istnieje)
natomiast może się zdarzyć, że f'(x0) = 0 i w x0 nie ma ekstremum
(przykład: f(x)=x3 i x0=0).
w p. przegięcia nie musi być p. podwójny f', tylko pierwiastek f'' (drugiej pochodnej)
31 sty 15:17