matematykaszkolna.pl
witam wszystkich mam takie małe pytanko:):) monis0505: witam wszystkich mam takie małe pytankoemotikonka chciałam sie spytac czy moze ktos wie jak jaet odp. na takie pytania: 1) jaki jest zwiazek pochodniej z monotonicznoscia, ekstremum lokalnym emotikonka 2) co to sa punkty przegiecia funkcji? 3) jakie sa własnosci wyznacznikaemotikonka jesli ktos moze to prosiłabym o napisanie odp. z góry bardzo dziekujeemotikonka
30 sty 23:35
xpt: funkcja f(x) jest rosnąca gdy f'(x)>0 f(x) jest malejąca gdy f'(x)<0 Funkcja f(x) jest nierosnąca wtedy i tylko wtedy gdy f'(x) ≤ 0 Funkcja f(x) jest niemalejąca wtedy i tylko wtedy gdy f'(x) ≥ 0 Pierwiastek f'(x) to ekstremum f(x). Punkt przegięcia funkcji (pierwiastek podwójny f'(x) ) jest to miejsce w którym funkcja przechodzi z wklęsłej na wypukłą bądź na odwrót.
31 sty 04:51
b.: ,,Pierwiastek f'(x) to ekstremum f(x).'' Jest na odwrót: jeśli x0 jest ekstremum f, to f'(x0)=0 (o ile istnieje) natomiast może się zdarzyć, że f'(x0) = 0 i w x0 nie ma ekstremum (przykład: f(x)=x3 i x0=0). w p. przegięcia nie musi być p. podwójny f', tylko pierwiastek f'' (drugiej pochodnej)
31 sty 15:17