Ciągi
algo09: Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an= 6n2 + 7n +23n + 2.
a) wykaż że wszystkie wyrazy tego ciagu są liczbami naturalnymi
b) Oblicz, które wyrazy tego ciągu są mniejsze od 17
23 sty 23:42
ICSP: a) rozkładam trojmian kwadratowy na gorze
6n
2 + 7n + 2
Δ = 1
√Δ = 1
| | 1 | | 2 | |
6n2 + 7n + 2 = 3 * 2(n + |
| )(n + |
| ). Teraz drugi nawias przemnażam przez trójkę |
| | 2 | | 3 | |
która znajduje się przed nawiasem. A pierwszy przez dwójkę
| | 1 | | 2 | |
3 * 2(n + |
| )(n + |
| ) = (2n +1)(3n + 2) |
| | 2 | | 3 | |
| | (2n +1)(3n + 2) | |
Wracamy do ciągu an = |
| = 2n + 1 każdy wyraz jest dowolna liczbą |
| | (3n+2) | |
naturalną ponieważ ciag jest rosnący a a
1 > 0
23 sty 23:59
ICSP: No i drugie. Które wyrazy ciagu są mniejszy od 17 czyli inaczej:
2n + 1 < 17 ⇔ 2n < 16 ⇔ n < 8
Odp wyrazy : a1 , a2 , a3 , a4 , a5 , a6 , a7
24 sty 00:00
Eta:
wystarczy wykonać dzielenie:
(6n
2+7n +2) : ( 3n+2) = 2n +1
−6n
2−4n
−−−−−−
3n+2
−3n−2
−−−−−−
= =
a
n= 2n+1
24 sty 00:10
algo09: Dziękuje Wam bardzo
24 sty 00:15