matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz dziedzine i funkcje odwrotna
PIT:
wyznacz dziedzine i funkcje odwrotna: f(x)=arccos[x/(x+1)]
23 sty 23:37
Basia:
arccos jest zdefiniowany w przedziale <−1,1> czyli trzeba rozwiązać układ nierówności
x
≥−1
x+1
x
≤1
x+1
x+1≠0 to chyba potrafisz
x
y = arccos
x+1
x
=cosy
x+1
x = (x+1)(cosy x = x*cosy + cosy x(1−cosy) = cosy
cosy
x =
1−cosy
cosx
f
−1
(x) =
1−cosx
24 sty 00:00