na początku nie wychodzi symbol nieoznaczony bo 0*0 to nie jest nieoznaczone
Carlitto: lim→0(1/x2−1/xtgx)
23 sty 23:13
kati: ja takie zadania w 1 liceum rozwiązuje, co my teraz za uczniów mamy
23 sty 23:17
Carlitto: Bardzo mnie to cieszy to podziel się swoją wiedzą jak taka mądra,bardzo bym prosił
23 sty 23:19
Basia:
tgx jest w mianowniku ?
23 sty 23:30
Carlitto: tak tak xtgx w mianowniku

Doszedłem do równania lim→0 1−cos
2 x /2xcosxsinx+x
2
23 sty 23:38
Basia:
i proponuję zastosować regułę de l'Hospitala (dwa razy powinno wystarczyć)
23 sty 23:39
Basia:
| | 1−cos2x | | cos2x | |
limx→0 |
| * |
| = |
| | cos2x | | x2+2xsinxcosx | |
| | 1−cos2x | |
limx→0 |
| = |
| | x2+x*sin2x | |
| | −2cosx*(−sinx) | |
limx→0 |
| = |
| | 2x+sin2x+x*2cos2x | |
| | sin2x | |
limx→0 |
| = |
| | 2x+sin2x+2x*cos2x | |
| | 2cos2x | |
limx→0 |
| = |
| | 2+2cos2x+2cos2x−4xsin2x | |
23 sty 23:49
Carlitto: Hmm a w zbiorze wynik jest tylko podany 1/3
23 sty 23:55
Basia:
no bo na samym końcu jest prosty błąd
mogłeś go znaleźć
| | 2*cos0 | | 2*1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2+2+2+4*0*0 | | 6 | | 3 | |
24 sty 00:03
Carlitto: Okej,dziękuję Ci bardzo
24 sty 00:05