!
jak obliczyć taka granicę ale nie z de l'Hospitala
| |||||||||||
lim x→π | |||||||||||
| x−π |
| sinx − 1/2 | ||
lim x→π/6 | ||
| x − π/6 |
| cosx2 | sin(x2−π2) | ||
= | = | ||
| x−π | 2*(x2−π2) |
| 1 | sin(x2−π2) | 1 | |||
* | → | *1 | |||
| 2 | x2−π2 | 2 |
| sinx−12 | |
= | |
| x−π6 |
| sinx−sinπ6 | |
= | |
| x−π6 |
| ||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||
|
| x+π6 |
| ||||||||||||
cos | * | ||||||||||||
| 2 |
|
| sint | |
jak limes nie dąży do zera tylko do π ![]() | |
| t |
?
| x | π | |||
x→π to | − | →0 a to jest argument sinusa | ||
| 2 | 2 |
| sint | ||
limt→0 | ||
| t |
teraz rozumiem! dziekuje!