Wykaż, że ...
DB: wykaz ze przynajmniej jedna z liczb naturalnych a,b,c dla ktorych praawdziwa jest równość
a2+b2=c2
23 sty 22:42
Basia:
wykaż co ?
23 sty 22:47
DB: jest liczbą parzystą

zapomniałem o takim istotnym fragmencie

nie wiem ja probowalem tak ze a=2n b= 2n+2 c=2n+3 ...?
23 sty 22:49
Basia:
a = n
b = n+k
c = n+l
n2+n2+2kn+k2=n2+2ln+l2
n2= l2−k2+2ln−2kn
n2 = (l−k)(l+k)+2(l−k)
n2 = (l−k)(l+k+2)
jeżeli n jest parzysta ⇒ a jest parzysta i koniec
jeżeli n jest nieparzysta ⇒ n2 też jest nieparzysta ⇒
l−k i l+k+2 muszą być nieparzyste ⇒ jedna z k,l jedna musi być parzysta, a druga nieparzysta,
bo tylko wtedy l−k będzie nieparzyste
1.
k parzysta ⇒ l nieparzysta ⇒ c=n+l parzysta
2.
k nieparzysta ⇒ b=n+k parzysta
c.b.d.o.
23 sty 23:01