matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona- Całkowanie przez czesci
PIT:
Całka do zniszczenia: ∫x*6
x
Prosze o pomoc
23 sty 22:41
Basia:
przez części f(x) = x f'(x) = 1
6
x
g'(x) = 6
x
g(x) =
ln6
x*6
x
6
x
J =
− ∫
dx =
ln6
ln6
x*6
x
1
−
∫6
x
dx =
ln6
ln6
x*6
x
1
6
x
−
*
+C =
ln6
ln6
ln6
6
x
1
*[ 1−
] + C
ln6
ln6
23 sty 22:46
PIT:
nie wiedzialem ze ln mozna wyciagnac jako stałą. Dzieki za pomoc
23 sty 22:52