Obliczyć pochodną złożoną.
Mashiro: Obliczyć pochodną złożoną.
arcctg*(sinx+cosx)/sinx−cosx)
Jeśli to możliwe to proszę o wkazówki jak się do tego zabrać tj. zobrazować na literkach
23 sty 22:20
Basia:
napisz to porządnie; arcctg czego ?
23 sty 22:22
Mashiro: | | sinx+cosx | |
arcctgx*( |
| ) |
| | sinx−cosx | |
23 sty 22:27
Basia:
najpierw liczę oddzielnie pochodną
| | sinx+cosx | |
( |
| )' = |
| | sinx−cosx | |
| (cosx−sinx)(sinx−cosx)−(cosx+sinx)(sinx+cosx) | |
| = |
| (sinx−cosx)2 | |
| −(cosx−sinx)2−(cosx+sinx)2 | |
| = |
| (sinx−cosx)2 | |
| −(cos2x−2sinxcosx+sin2x)−(cos2x+2sinxcosx+sin2x) | |
| = |
| (sinx−cosx)2 | |
| −1+2sinxcosx−1−2sinxcosx | |
| = |
| (sinx−cosx)2 | |
teraz z pochodnej iloczynu
| | −1 | | sinx−cosx | | −2 | |
f'(x) = |
| * |
| + arcctgx* |
| |
| | 1+x2 | | sinx+cosx | | (sinx−cosx)2 | |
można to jeszcze przekształcać
23 sty 22:41
Mashiro: Bardzo dziękuję. Nareszcie załapałem
23 sty 22:51