Trójkąt 45 stopni , 45 stopni, 90 stopni Prosze o pomoc
ona01: Dany jest trójkąt prostokątny o kącie ostrym 45 stopni i przyprostokątnej długości 5. Znajdź
pozostałe boki tego trójkąta.
Dany jest trójkąt prostokątny o kącie ostrym 45 stopni i przeciwprostokątnej długości 5.
Znajdź pozostałe boki tego trójkąta.
23 sty 21:53
Basia:
jeżeli jeden kąt ostry = 45, to ile ma drugi i jakie są wobec tego przyprostokątne tego
trójkąta ?
odpowiedz na to pytanie i zastosuj tw.Pitagorasa
23 sty 22:05
Skeptical :):

a więc pozwolisz Barbaro, że wytłumaczę koleżance co i jak po kolei

.
Wyobraź sobie (bo krzywo narysowalem), ze ten trójkąt ma tej samej długości czerwone linie (po
5 jak na rysunku), lecz w zadaniu trzeba domyślić się, że jeżeli trójkąt ma 2 kąty po 45
stopni to długości przyprostokątnych (czerwone krechy, nazywamy przyprostokątne ponieważ
odchodzą od kąta prostego 90stopni, na rysunku kąt z kropką) SĄ TAKIEJ SAMEJ DŁUGOŚCI. Teraz
policzymy długość naszej przeciwprostokątnej (zielona krecha

). Żeby obliczyć
przeciwprostokątną, która oznaczyliśmy literą "X" musimy obliczyć z Twierdzenia Pitagorasa.
No to liczymy

:
5
2+5
2=x
2
25+25=x
2
50=x
2
x=
√50
x=5
√2
I juz mamy rozwiązanie
24 sty 06:48
ona01: Dziękuję
24 sty 07:49