Pola figur - trójkąt
R.W.17l:

Zadanie:
Oblicz długość boków trójkąta prostokątnego, jeżeli Obw=70 i P=210.
Stosując oznaczenia standardowe: → ABC−cab−αβγ wyciągnąłem takie równania do układu równań:
(1) /a
2=b
2+c
2
(2) |a+b+c=70
sinα=sin90
o=1 ⇒ (3) b*c=420
Próbowałem na kilka sposobów to rozwiązać (tzn. z każdego równania − 1,2,3 − wyciągałem za
każdym razem inną niewiadomą), ale nie wychodzi mi nic sensownego − tylko się komplikuje.
I zacząłem się zastanawiać nad możliwymi opcjami. Czy:
a) da się wprowadzić jakąś daną pomocniczą, od której zrobimy zależne od tej danej wszystkie
niewiadome?
b) może wziąć inny wzór na pole (np. Herona)?
c) dorysowanie drugiego trójkąta tak, aby trójkąt 'BBC był równoramienny coś by dało?
Albo macie jakiś inny pomysł?
Pomocy
23 sty 21:53
Basia:
a+b+c=70
c
2=a
2+b
2
teraz próbuj; zacznij od c=70−(a+b)
[70−(a+b)]
2 = a
2+b
2
4900−140(a+b)+(a+b)
2=a
2+b
2
4900−140(a+b)+a
2+2ab+b
2=a
2+b
2
2ab −140a − 140b + 4900 =0
a*b = 410
2*410 −140a−140b+4900=0
dalej już chyba łatwo
23 sty 22:00
Basia:
P.S. zmieniłam oznaczenia, u mnie c jest przeciwprostokątną, ale to nie ma znaczenia
23 sty 22:01
Andrzej: To ja napiszę, tylko zmienię oznaczenia, standardowo a, b oznaczają przyprostokątne,
c przeciwprostokątną.
W trójkącie prostokątnym zachodzi a + b = 2r + 2R (bardzo przydatne twierdzonko)
Ze wzoru P = pr obliczam r = 6
więc a+b = 12 + 2R, ale 2R = c
czyli a+b = c + 12
czyli c + 12 + c = 70
stąd c = 29 czyli a + b = 41
teraz układ równań: ab = 420 i a + b = 41
z niego mamy a = 20, b = 21 (lub na odwrót)
23 sty 22:06
R.W.17l: Ok, dziękuję Wam bardzo

Takie proste, a jednak...
No tak, dzięki
Basia, zapomniałem że h=b (wg Waszych standardów)

<wstyd>
Dzięki
Andrzej, zapiszę sobie też Twoje rozwiązanie, by wiedzieć takie rzeczy jak nowy
wzór
23 sty 22:48
jagoda: Witam Andrzeju proszę ciebie o pomoc bo moze mi pomożesz w zadaniu
24 sty 16:05