całki
magda: wyznaczyć metodą podstawiania
23 sty 21:51
Trivial: t = 4 − x2
23 sty 21:52
Basia:
t = 4−x
2
dt = −2xdx
dokończ
23 sty 21:53
magda: a skąd wiemy jakie wyrażenie obrać za t? masz na to jakiś sposób?
23 sty 21:53
Trivial: Tak, zręczne oko i zdolność przewidywania!
23 sty 21:54
Basia:
Trivial napisz prawdę; tak z 1000 policzonych całek
23 sty 21:55
Trivial: Nie więcej niż 200!
23 sty 21:55
Trivial: Ale to prawda, trzeba rozwiązać X całek, żeby dojść do wprawy.
23 sty 21:57
magda: no tak , to przede mną jeszcze długa droga

wynik będzie: −
√4−x2 +c ?
23 sty 22:01
Basia: tak
23 sty 22:03
magda: a jak w tym przykładzie ? za t podstawiamy lnx?
23 sty 22:05
Basia:
tak
23 sty 22:07
magda: ln|x| +C?
23 sty 22:09
magda: a w takim przykładzie ∫ x √3x2+1 dx ? za całą wartość pod pierwiastkiem?
23 sty 22:10
Basia:
ad.1
no nie
t=lnx
| | dt | |
J = ∫ |
| = ln|t|+C = ln|lnx|+C |
| | t | |
ad.2
tak;
t=3x
2+1
dt = 6xdx
23 sty 22:15
magda: dobrze, czy znowu nie za bardzo?
23 sty 22:27