matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
Sylwek:
rozwiąż y'<0 jeżeli y=x
2
ln x
23 sty 21:23
Basia:
policz najpierw y', z wzoru na pochodną iloczynu
23 sty 21:26
Trivial:
D = (0, +
∞
) y' = x(2lnx + 1) x(2lnx + 1) < 0 2lnx + 1 < 0 lnx
2
< lne
−1
x
2
< e
−1
x ∊ (0, e
−1/2
)
23 sty 21:27