Całka z wzorów
Zuch: Witam jeżeli ktoś ma chwilę aby rozwiązać te przykłady będe wdzięczny.
Metoda podstawiania:
a) ∫(5x−4)dx
b) ∫(5x2+3)xdx
c) ∫sin(5x−3)dx
Wzory
d) ∫(3ex+5x4−√x3)dx
Pierwiastek w nawiasie 5−tego stopnia.
23 sty 21:19
kachamacha: a) podstawienie
5x−4=t
5dx=dt
23 sty 21:24
Zuch: Tak ale dalej korzysta się z jakiegoś wzoru ? i tam nie powinno wyjść dx=15 ?
23 sty 21:28
kachamacha: | | t | | 1 | | 1 | | t2 | | 1 | | (5x−4)2 | |
zatem ∫ |
| dt= |
| ∫tdt= |
| * |
| +c= |
| * |
| +c |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 2 | | 5 | | 2 | |
23 sty 21:29
Zuch: A mogę prosić o rozwiązanie przykładu d ? i jaki wzór tam zastosować.
23 sty 21:33
Grześ: w przykładzie d) rozdziel sobie na mniejsze całki normalnie jaki jest przy nich znak, a potem
zajmij sie każdą z osobna
23 sty 21:34