Problem z trzema granicami.
nUmer: Hej!
Mam kolejny problem z trzema granicami.
limx→∞ √x+22−x=0
limx→−2 1(x+2)2=∞
oraz
limx→5 x2−5x+10x2−10x+25=∞
Prosiłbym o rozpisanie, ponieważ w tego typu zadaniach zawsze wychodzą mi błędy.
23 sty 21:19
nUmer: może tak przedstawię swój problem − dlaczego w drugim oraz 3 przykładzie może wyjść
nieskończoność, skoro operuję na liczbach całkowitych?
zadanie pierwsze wyliczyłem, problematycznym właśnie okazuje się 2 i 3 zadanie.
23 sty 22:52
Basia:
a co to ma do rzeczy i niby dlaczego na całkowitych ?
| | 1 | |
x→ −2 ⇒ x+2→0 ⇒ (x+2)2 → 0+ ⇒ |
| → +∞ |
| | (x+2)2 | |
x
2−10x+25 = (x−5)
2
x→ 5 ⇒ x−5→0 ⇒ (x−5)
2→0
+
x
2−5x+10 → 25−25+10=10
licznik → 10
mianownik → 0
+
ułamek → +
∞
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.1
U{
√x+2{2−x} = U{
√x(1+2x){x(
2x−1} =
U{
√x*
√1+2x{x(
2x−1} =
licznik → 1+0 = 1
mianownik → +
∞*(0−1) = −
∞
ułamek → 0
23 sty 23:09
nUmer: zrozumiałem Basiu! − dzięki Ci ogromne
23 sty 23:36