Prosze pomóżcie z tą całką
Sonia:
23 sty 21:13
Trivial:
| | dx | | dx | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫( |
| − |
| )dx = − |
| − arctgx + c. |
| | x4+x2 | | x2(x2+1) | | x2 | | x2+1 | | x | |
23 sty 21:18
Sonia: jak z mnożenia zrobił sie minus
23 sty 21:26
Trivial: Magia.
23 sty 21:27
Trivial: Po prostu zgadłem taki rozkład. Normalnie musisz rozłożyć na ułamki podstawowe.
23 sty 21:28
Basia:
| | 1 | | 1 | |
może policz sobie ile to jest |
| − |
| i sama odpowiedz na swoje pytanie |
| | x2 | | x2+1 | |
23 sty 21:28
Grześ: to jest po prostu sprawne rozłożenie ułamka na prostszy, dla zrozumienia trzeba tak zrobić:
| 1 | | A(x2+1) | | Bx2 | |
| = |
| + |
| |
| x2(x2+1) | | x2(x2+1) | | x2(x2+1) | |
| 1 | | Ax2+Bx2+A | |
| = |
| |
| x2(x2+1) | | x2(x2+1) | |
Porównujemy mianownik:
1 = (A+B)x
2+A
Po porównaniu współczynników:
Stąd wynika, że:
A+B=0 oraz A=1
Czyli A=1 oraz B=−1
Podstawiasz na początek, czyli:
Teraz jasne
23 sty 21:31
Grześ: mam nadzieję, że taki długi post nie pójdzie na marne...
23 sty 21:31
Sonia: 
super, dzięki
23 sty 21:34
Trivial: Grzesiu, czy twój rozkład jest aby kompletny?
23 sty 21:35
Trivial:
| 1 | | A | | B | | 2x | | D | |
| = |
| + |
| + C* |
| + |
| |
| x2(x2 + 1) | | x | | x2 | | x2 + 1 | | x2 + 1 | |
23 sty 21:37
Grześ: ojoj,, no tak, bo może być jeszcze liniowa... prawda prawda

23 sty 21:40
Trivial: Ale nie martw się, twój post nie poszedł na marne.
23 sty 21:41