Fukncje
gm17: Wyznacz wartość współczynnika b, wiedząc, że prosta o równaniu x=3 jest osią symetrii wykresu
fukcji f(x)=2x2−bx+5
23 sty 20:58
Nihilum: Oś symetrii: https://matematykaszkolna.pl/strona/1958.html
Dla f(x) = 2x2 −bx +5
Wierzchołek paraboli: P ( x, y ) czyli P ( −b2a, −{delta}4a )
W takim razie:
x = −b2a
Oś symetrii jest wyznaczona przez punkt x wierzchołka paraboli, czyli x = 3
x = −b2a
3 = −b2a ( gdzie a=2 z równania trójmianu kwadratowego ax2 −bx +c => 2x2 −bx +5)
3 = −b4
12 = −b
Funkcja końcowa ma więc postać: f(x) = 2x2 −12x +5
Wykres:
( http://www.wolframalpha.com/input/?i=2x^2+-12x+%2B5 )