moja prosba polega na tym zeby ktos to sprawdzil.
cris: wyznacz najwieksza wartosc funkcji w podanym przedziale.
f(x)=-x2+2x+5 x∈<0,3>
f(0)=5
f(3)=(-3)2+2*3+5
f(3)=9+6+5
f(3)=20
p= -b/2a p=-2/-2 p=1 wiec ymax=20
30 sty 21:06
Mickej: źle masz f(3) bo ma być f(3)=-(32)+6+5=2
30 sty 21:17
Mickej: a max to 6 z wierzchołka
30 sty 21:17
cris: z wierzcholka jest 1 a nie 6 p to pierwsza wspolrzedna wierzcholka
30 sty 22:11
liczydło :
xw= -b/2a czyli xw = 1
f(1)= -1 +2 +5 = 6 y= 6 --- max
xw€ < 0,3> więc to jest maximum bo ramiona paraboli do dołu
ymin= f(3)= -9 +6 +5= 2
bo f(0) = 5
30 sty 22:16
cris: liczydlo i co z tego?
30 sty 22:46
liczydło:
Jak to co z tego?
miałes policzyc max i min f(x)
masz policzone!
odp; y{min}= 2 y{max} = 6
o co jeszcze pytasz? bo nie bardzo wiem ?
to wszystko !
30 sty 23:00