w wyniku wieloletnich obserwacji pewnej miejscowości ustalono, że w danym dniu w
Kasiaa: w wyniku wieloletnich obserwacji pewnej miejscowości ustalono, że w danym dniu w miesiącu
czerwcu temperatura powietrza będzie wyższa niż 26 stopni, wynosi 0,6. Oblicz jakie jest
prawdopodobienstwo, że na 8 dni temperatura powietrza będzie:
a) wyższa od 26 stopni przez5 dni
b) wyższa od 26 stopni co najmniej 7 dni
c) niższa od 26 stopni przez 3 dni
23 sty 20:51
Basia:
schemat Bernouli'ego
p = 0,6
q=0,4
(1) prawdopodobieństwo 5 sukcesów w 8 próbach
(2) prawdopodobieństwo co najmniej 7 sukcesów w 8 próbach =
prawdopodobieństwo 7 sukcesów w 8 próbach+prawdopodobieństwo 8 sukcesów w 8 próbach
(c) wg mnie nie da się rozwiązać, bo nic nie wiemy o prawdopodobieństwie tego, że jest równa 26
stopni
24 sty 00:50