Rozwiąż układ równań
Paulina: UKŁAD RÓWNAŃ Z PARAMETREM RATUNKU
⎧ x+2y=6
⎨ 2x+y=9
⎩ x +y=t
23 sty 20:49
Niunia85: x=6−2y
2(6−2y)+y=9
12−4y+t=9
−3y=−3
y=1
x=6−2y
x=6−2
x=4
x+y=t
4+1=t
t=5
23 sty 20:51
Paulina: I tylko tyle chyba nie coć trzeba zrobić dalej to było by za proste
23 sty 20:52
Niunia85: mi sie wydaje, że tylko tyle
23 sty 20:53
Paulina: Hmmm czy ktoś wie czy to jest dobrze

? Pomocy
23 sty 20:54
sssss: dobrze
23 sty 20:56
Paulina: Hmmm no nie wiem nie wiem to byłoby za proste
23 sty 20:58
Trivial: To zadanie jest za proste. POMOCY.
23 sty 20:59
Paulina: A to też jest takie proste jak tamto

?
| ⎧ | 2x + y + z = 1 | |
| ⎜ | 3x−y+3z=2 | |
| ⎨ | x+y+z=0 |
|
| ⎩ | x−y+z=1 | |
23 sty 21:02
Trivial: Ten układ wygląda na nieoznaczony.
23 sty 21:02
Paulina: tzn

? Czyli już nie jest takie łatwy

? Hmm to jak mam się do niego zabrać moze jakiś
wyznacznik policzyć
23 sty 21:05
Grześ: | | 1 | | 1 | |
rozwiązania to x=1, y=− |
| , z=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 21:07
Grześ: od pierwszego równania odjąć 3. i mamy x=1
Podstawiamy x=1 do dwóch ostatnich równań i je rozwiązujemy razem
23 sty 21:11
Paulina: Czyli wychodzi na to ze trzeba tylko postawić np za x=1+y−z
23 sty 21:12
Basia:
możesz go normalnie rozwiązać, no chyba, że musisz stosować metodę Croneckera−Kapellego
najprościej tak:
bierzemy równania 1,3,4
2x+y+z=1
x−y+z=1
−−−−−−−−−−−−−−−−
3x+2z=2
x+y+z=0
x−y+z=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x+2z=1
3x+2z=2
−2x−2z=−1
−−−−−−−−−−−−−−
x=1
2*1+2z=1
2z= −1
z= −12
1+y−12=0
12+y=0
y= −12
sprawdzamy czy ta trójka spełnia również równanie (2)
jeżeli tak układ ma rozwiązanie, jeżeli nie jest sprzeczny
sprawdź już sobie sama
23 sty 21:21
Gustlik: Paulina − jezeli układ równań ma "za dużo" równań, czyli więcej niż niewiadomych to wybierasz z
niego tyle równań, ile jest niewiadomych (najlepiej wybrać najprostsze z nich) i rozwiązujesz
"normalny" układ równań. Wyznaczasz niewiadome i wstawiasz je do tych "dodatkowych" równań i
sprawdzasz, czy spełniają one te równania.
23 sty 23:58
Jack:
nie zupełnie "wybiera się" − dowolności takiej przecież nie ma... znając tw.
Croneckera−Kapellego wiemy które można brać, a które nie...
24 sty 00:06
naciaaa: : przekatna prostokata ma długosc 6cm i tworzy z jego bokiem kąt 60stopni .oblicz obwod tego
prostokata.
24 sty 17:28