funkcje
kala: 1) Określ dziedzinę funkcji i oblicz ich miejsca zerowe:
a) y=√2−5x
b)y=x−3x−2 + x2 −4x+3
2) Narysuj wykres funkcji:
/−x +2 ; dla x<−1
f(x) = |3 ; dla x ∊ (−1 ; 3)
\2x+1 ; dla x∊< 3; ∞)
a) określ jej monotoniczność w poszczególnych przedziałach,
b) dla jakich argumentów funkcja osiąga wartości dodatnie, a dla jakich ujemne?
c) podaj dziedzinę i zbiór wartości funkcji,
d) oblicz jej miejsce zerowe
3) Zbadaj monotoniczność funkcji na podstawie definicji:
f(x)=2x2 +1, x∊R
4) Dana funkcja jest określona wzorem: f(x)=14x+1. Określ jej dziedzinę.
5) Narysuj wykres funkcji spełniającej podane warunki:
D=(−∞; 7)
Zw= (−∞;7)
Funkcja jest rosnąca w przedziale (−∞;−6> oraz w przedziale (−2;4>
Miejsca zerowe tej funkcji to x=−7, −4, −1
Nie było mnie ponad dwa tygodnie w szkole, nie rozumiem totalnie nic, a pilnie potrzebne na
jutro.
23 sty 20:39
Mila: 2−5x≥0
2≥5x
2/5≥x x∊(−∞,2/5)
miejsce zerowe to taki x dla ,którego y=0
0=√2−5x
2−5x=0
2/5=x
w mianowniki nie mogą =0 w ten sposób dziedzinę okreslisz
x−2≠0 x−3≠0
x≠2 x≠3
D=R\{2,3}
w 2 rysujesz y=x+2 zaznaczasz grubiej wykres dla x=−1 w lewo ( −1 nie należy do
wykresu
y=3 grubiej odx=−1 do x=3−3(nie nalezą −1 i 3))
y=2x+3 grubiej od x=3 w prawo x=3 nalezy
to co grubiej zaznaczone jest interesującym cie wykresem
monotonicznosc tzn czy funkcja jest rosnąca czy malejąca patrzysz na wykres i piszesz
wartości dodatnie to y>0 argumenty to x
23 sty 21:00
adrian: y=x+2\5
15 cze 17:22