Pierwiastek z delta.
tlik: Ile wynosi pierwiastek z wyrażenia delta = p2 + 16
23 sty 20:31
Basia:
Δ=p2+16
√Δ = √p2+16
i nic więcej (no nic mądrzejszego) nie da się zrobić
23 sty 20:37
tlik: Pytam, bo od kolegi z Politechniki usłyszałem, że wartość bezwzględna z p+4, a i z odpowiedzi
do zadania wynika, że nie chodzi o wartość jednego p, tylko 'każdej wartości p'.
23 sty 20:39
Basia:
no cóż ten Twój kolega zbyt długo na tej politechnice nie postiudiuje
|p+4| = √(p+4)2 = √p2+8p+16
zapytaj go czy (p+4)2 = p2+16 ?
23 sty 20:41
Basia:
dla każdej wartości p Twoja Δ jest dodatnia
nic więcej nie umiem powiedzieć nie znając treści zadania
23 sty 20:43
tlik: Dziękuję bardzo.
Cała treść zadania jest następująca: Znajdź wartość parametru p, wiedząc, że suma pierwiastków
równania x2 + (2−p)x − (p+3) = 0 jest równa 13.
W odpowiedzi jest wskazanie, że delta = p2 + 16 i, że dla każdej wartości p istnieją dwa
pierwiastki.
23 sty 20:56
Basia:
no i zgadza się
p2+16>0 dla każdego p∊R, bo przecież p2≥0 (jako kwadrat), a suma liczby ≥0 i liczby
dodatniej (16) jest dodatnia
czyli
równanie ma dwa różne pierwiastki dla każdego p∊R
23 sty 21:04
Mila: x
1+x
2=−b/a=13
−2+p=13
p=15
23 sty 21:08
tlik: W odpowiedzi jest, że warunek zadanie jest spełniony gdy p= −1 lub p =3. Nie wychodzi mi to za
nic.
23 sty 21:31
Basia:
no to w odpowiedziach jest błąd,albo coś źle przepisałeś, bo Mila dobrze policzyła
może to była suma odwrotności tych pierwiastków, albo suma kwadratów tych pierwiastków
sprawdź
23 sty 21:36
tlik: W takim razie w odpowiedziach jest błąd. Wszystko przepisane jest dobrze.
23 sty 21:39