Zrób wykres funcji
...: Zrób wykres funkcji określonej wzorem f(x)=NWD(20,x) gdzie x<24
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale np. dla x 2 funkcja przyjmuje wartość 2, dla3 1 itd...
Ale gdy to wszystko połączę wyjdą różne, nie prawdziwe wartości dla np. x=2,3456
Jak to zrobić?
23 sty 20:22
Basia:
czy tam nie ma ograniczenia dziedziny do liczb całkowitych lub naturalnych ?
trudno mówić o dzielnikach liczb niecałkowitych; właściwie takie pojęcie nie istnieje
23 sty 20:25
...: Właśnie nie ma... Zadanie jest dla klasy 3 gimnazjum, myślę więc, że może być to pomyłka...
Jeśli by tak było, to mogę połączyć te punkty i będzie dobrze?
23 sty 20:27
Basia:
nie możesz połączyć, bo wtedy wykres składa się tylko z punktów
(23,1) (22,2) (21,1) (20,20) itd. trzeba policzyć aż do (1,1)
23 sty 20:35
...: Ok, dziękuję bardzo.
23 sty 20:42
...: A! Mam jeszcze jedno pytanie. Czy liczby ujemne też mam tam zaznaczyć?
23 sty 20:43
...: A właściwie dlaczego mam ich nie zaznaczać( tzn. x= liczba ujemna). "trzeba policzyć aż do
(1,1) "
23 sty 20:55
Basia:
możesz jak najbardziej tylko tu już samo liczenie nie wystarczy, bo przecież jest ich
nieskończenie wiele, a nikt z nas nie ma niestety nieskończenie wiele czasu
trzeba będzie znaleźć jakąś prawidłowość; da się, ale prawdopodobnie dopiero po policzeniu do
−48
dlatego pomyślałam, że chodzi tylko o liczby naturalne i ewentualnie 0 f(0)=20
23 sty 20:59
Basia:
nie do −48, tylko do −40
23 sty 21:00