indukcja
mek: a w jaki sposób indukcyjnie wykazywac ze jakas liczba naturalna dzieli się bądź nie dzieli
przez inną liczbę
23 sty 20:19
Basia:
zakładach, że an dzieli się przez a czyli, że an = k*a
dowodzisz, że an+1 = m*a
jak chcesz dokładniej, podaj konkretny przykład
23 sty 20:22
adam123: an, czyli co, najmniejsza liczba naturalna?
24 sty 10:10
adam123: czyli jeśli w zadaniu mam podane n ∊ N , n > 2
3=k*3
tak powinien wyglądać pierwszy krok?
24 sty 10:11
Basia:
niekoniecznie liczba naturalna, ale jeżeli mowa o podzielności na pewno całkowita
jeżeli chodzi o pierwszy krok to napisz dokładnie co masz udowodnić, inaczej nie potrafię
odpowiedzieć
24 sty 12:22