logarytmy
Dziubi: hej potrzebuje pomocy w logarytmach, bo nie wiem czy dobrze myśle
1. 102+log3 mi wyszło 300 ale nie wiem czy dobrze?
2. 5−1+2log5 4 wyszło 165?
3. 36log6 5 − 14 tu mi nic nie wyszło:(
4. 27log3 2 − 13 tu też nic:(
5. 32+log3 4 wyszło 36?
23 sty 20:15
kachamacha: 1. OK
23 sty 20:19
kachamacha: 2. OK
23 sty 20:20
kachamacha: 5. OK
23 sty 20:27
23 sty 20:28
Dziubi: tak
23 sty 20:32
Dziubi: a w 3. 1/4
23 sty 20:33
Eta:
do 3), 4 ), 5)
a
logab= b
3) ( 6
2)
log65*36
−1/4=(6
log65)
2 * 36
−1/4=
| | 1 | | 25√6 | |
= 52 * (62)−1/4= 25* |
| = |
|
|
| | √6 | | 6 | |
pozostałe podobnie
23 sty 20:34
kachamacha: w 3.
| | 25 | | 25√6 | |
62(log65−14)=6log652−12=6log625−12= |
| = |
| |
| | √6 | | 6 | |
23 sty 20:35
Dziubi: i jeszcze jeden przykład do zrobienia bo zapomniałam
6. log7 2 − log7 98
23 sty 20:36
Eta:
| | b | |
6/ logab −logac= loga |
|
|
| | c | |
powodzenia
23 sty 20:37
kachamacha: | | 2 | | 1 | |
log7( |
| )=log7( |
| )=log77−2=−2 |
| | 98 | | 49 | |
23 sty 20:38
Eta:
zatem masz już gotowca
23 sty 20:39
Dziubi: kachamacha a czemu tam jest 6log6 52−12 ta 12?
23 sty 20:39
23 sty 20:40
kachamacha: wymnażam nawias przez 2
23 sty 20:40
Dziubi: dzięki Eta
23 sty 20:40
Dziubi: aha no tak

już trochę późno jest
23 sty 20:41
kachamacha:
23 sty 20:41
Dziubi: czyli ten 4. to też podobnie jak ten 3.?
23 sty 20:42
Dziubi: to ja sama spróbuje i powiesz mi czy dobry wynik?
23 sty 20:43
kachamacha: tak myślę
23 sty 20:43
kachamacha: oki
23 sty 20:43
23 sty 20:44
Eta:
23 sty 20:47
Dziubi: mi wyszło 24
23 sty 20:47
kachamacha: trzeba więc skonsultować
już piszę
23 sty 20:48
Eta:
(3log32)3*(33)−1/3= 23*3−1=......
23 sty 20:49
kachamacha: | | 8 | |
33(log32−13)=3(log38−1)= |
| |
| | 3 | |
23 sty 20:50
Dziubi: 33(log3 2 − 1/3) = 3log3 8 − 1 = 8/ (1/3) = 8x 3= 24
23 sty 20:50
kachamacha: − to dzielenie czyli dzielisz 8 przez 31
23 sty 20:51
Dziubi: właśnie nie rozumiem tego ostatniego kroku tak jak było w 3.
23 sty 20:52
Dziubi: aha!
23 sty 20:52
Dziubi: bo własnie nie wiedziałam co z tym minusem
23 sty 20:52
kachamacha: i już ok?
23 sty 20:53
Dziubi: i już ok dziękuję za pomoc
23 sty 20:54
naciaaa: przekatna prostokata ma długosc 6cm i tworzy z jego bokiem kąt 60stopni .oblicz obwod tego
prostokata.
24 sty 17:28
matahariko: log6 36
log 35 53
log 35 2 79
log 3 √3 1
7 sty 18:18