dscdv
P.: NApisz wzór funkcji liniowej w postaci y=ax+b wiedzac ze
A) Przyjmuje ona tylko wartości ujemne a dla argumentu równego 3,14....(pi) przyjmuje wartość
−4
B)do jej wykresu należą punkty A(−5,√5) B(−√5,5)
23 sty 20:12
Basia:
ad.a
y = −4
ad.b
| | y2−y1 | | 5−√5 | |
a = |
| = |
| =1 |
| | x2−x1 | | −√5+5 | |
y = x+b
5 = −
√5+b
b = 5+
√5
y = x+5+
√5
24 sty 01:16
Ireneusz i Karol2:
Ad A.To niezupełna prawda.Na przykład:
Podane kryteria spełnia funkcja y=−|ax−πa|−4
24 sty 10:03
Basia:
ależ nie twierdzę, że to jedyna funkcja
natomiast y= −4 jest na pewno funkcją liniową (i najprawdopodobniej jest to jedyna funkcja
liniowa)
natomiast y = −|ax−πa| − 4 z całą pewnością nią nie jest
tak jak i funkcja y=|x| (też nie jest liniowa)
24 sty 12:27