rówania
iza: rozwiąż równanie:
a)√3t − 2 = t − √3
b)√15x − √5 = √5x + √20
c)√6z − √3 = √12 − √3z
23 sty 20:04
Niunia85: a)
√3t−t=2+
√3
t(
√3−1)=2+
√3 /:()
23 sty 20:09
Niunia85: sorki, pomyłka
już poprawiam
23 sty 20:10
Eta:
Niunia 
pomyłka
√3*t −t= 2
−√3
23 sty 20:12
Niunia85: a)
√3t−t=2−
√3
t(
√3−1)=2−
√3 /:()
23 sty 20:13
iza: a kolejne przykłady? prosze o pomoc
23 sty 20:16
iza: dziękuje za przykład a.
23 sty 20:16
Niunia85: b)
√15x − √5 = √5x + √20
√20=
√4*5=2
√5
√15x−
√5x=
√5+2
√5
x(
√15−
√5)=3
√5 /:()
| | 3√5 | | √15+√5 | |
x= |
| * |
| |
| | √15−√5 | | √15+√5 | |
| | 3√45+15 | | 9√5+15 | |
x= |
| =− |
| |
| | −10 | | 10 | |
23 sty 20:20
Niunia85: c) √6z − √3 = √12 − √3z
√12=
√4*3=2
√3
√6z+
√3z=2
√3+
√3
z(
√6+
√3)=3
√3 /:()
| | 3√3 | | √6−√3 | |
z= |
| * |
| |
| | √6+√3 | | √6−√3 | |
| | 3√18−9 | | 9√2−9 | | 9(√2−1) | |
z= |
| = |
| = |
| =3(√2−1) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
23 sty 20:25
iza: bardzo dziekuje za pomoc. ale w b) nietstety nie zgadzają się odpowiedzi jakie mam podane
23 sty 20:29
Grześ: Niunia w podpunkcie b) przedostatnia linjka źle
23 sty 20:32
Niunia85: a jaką masz odp
23 sty 20:33
Niunia85: na dole 15−5 a nie tak jak zrobiłam 15−25
wieć w mianowniku ma byc 10 i będzie bez minusa
23 sty 20:34
iza: coś nie tak ze skracaniem prawdopodobnie jest, a opowiedz mam taką: x=3√3 +32
23 sty 20:38
Niunia85: już wiem pod pierwiastkiem ma być 75
| | 3√75+15 | | 15√3+15 | | 5(3√3+3) | | 3√3+3 | |
x= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 2 | |
23 sty 20:42
iza: bardzo dziękuje
23 sty 20:44
Niunia85: nie ma sprawy

i sorki za błędy
23 sty 20:45
naciaaa: : przekatna prostokata ma długosc 6cm i tworzy z jego bokiem kąt 60stopni .oblicz obwod tego
prostokata.
24 sty 17:28