na rysunku predst. jest sześcian z przekątną w środku to jest przekątna bryły .
wysokość wynosi 20 a podstawa 6
oblicz długość zaznaczonego odcinka w graniastosłupie prawidłowym .
pomocy
rysunek jest kiepski nie umiem rysować ale miał przedstawiać graniastosłupa sześćiokątnego
podstawa dzieli się na 6 takich samych trójkątów o boku 6 więc przekątna =12
H=20
202+122=x2
400+144=x2
x2=544
x=√544=4√34
nie ma sprawy
?
α=60
czerwona=10
zieloną trzeba policzyć? tak to ma być bo nie wyraźnie widac?

| x | ||
cos60= | ||
| 10 |
| 1 | x | ||
= | |||
| 2 | 10 |
d
DZIĘKUJE CI
URATOWAŁAŚ MI TYŁEK