Prosze o pomoc;)
Radek: W trójkącie prostokątnym ABC dane są długości przyprostokątnych AB=12cm i BC=4cm. Prosta
prostopadła do boku AB rozcina trójkąt ABC na dwie figury o równych polach. Oblicz długość
wspólnego boku tych figur.
23 sty 19:01
Radek: Pomóżcie mi bo nie wiem jak to zrobić
23 sty 19:06
Kazimierz: Musisz ułożyć układ równań.
Jedno będziesz miał z równości pól (pole trójkąta = pole trapezu).
Drugie z twierdzenia talesa (powstają dwa trójkąty podobne: duży i ten nowy mały)
Nie rozwiązywałem tego ale wydaje mi się że to dobry sposób.
23 sty 19:33
Mila:

P=4*12:2=24
1/2P=12
(4+y) | | (12−x) | |
| *x=12 |
| *y=12 |
2 | | 2 | |
| 12*2 | |
x= |
| podstawiłam za x |
| 4+y | |
23 sty 19:52
Mila:

P=4*12:2=24
1/2P=12
(4+y) | | (12−x) | |
| *x=12 |
| *y=12 |
2 | | 2 | |
| 12*2 | |
x= |
| podstawiłam za x |
| 4+y | |
23 sty 19:52
Eta:

P
1(ΔABC)= 24 cm
2
to:
P
2(ΔDAE)= 12 cm
2
ΔABC ~ΔDAE w skali k>0
23 sty 19:55