matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równania
gosc000000:
a) x
−1,5
=3
3
8
23 sty 18:49
Mila:
x
−3/2
=27/8 (x
−1/2
)
3
=(3/2)
3
x
−1/2
=3/2 (x
1/2
)
−1
=(2/3)
−1
x
1/2
=2/3
√
x
=2/3 x=4/9
23 sty 19:07