pomocy!!!!!!!!!!!1111
dziunia: mam takie głupie pytanie jak liczy sie logarytmy na kalkulatorze np log3
9=
23 sty 18:34
bart: ale naukowym?
23 sty 18:41
dziunia: tak
23 sty 18:43
bart: "log"−>3−>)−>x
□−>9
23 sty 18:45
bart: −> =
23 sty 18:46
dziunia: kurcze to napewno tak bo mi inaczej wychodzi zamiast 2 to wychodzi mi 4 z kawałkiem
23 sty 18:49
bart: ale 3
9 =19683 wiec 2 napewno nie wyjdzie
23 sty 18:51
bart: chyba ze Ci chodzilo o log
39
23 sty 18:52
dziunia: no tak tak
23 sty 18:53
bart: no to masz "log□▯" i wpiszujesz
23 sty 18:55
dziunia: no to takiego jeszcze kalkulatora nie mam jedynie mam log ln
23 sty 18:56
bart: a nad ln?
23 sty 19:03
dziunia: nie mam chyba jednak tylko moge liczyć log o podstawie 10 szkoda
23 sty 19:11
Trivial: No to zamień sobie podstawę.
23 sty 19:11
dziunia: a jak
23 sty 19:17
23 sty 19:22
dziunia: tylko ja tego nie umiem
23 sty 19:28
jola: to jak pomożesz mi

załóżmy że nie wiem ile c
23 sty 19:43
dziunia: to jak pomożesz mi

załóżmy że nie wiem ile c
23 sty 19:43
dero2005:
log3 9 = log9log3 =[ 9 log/(3log)] = 2 [działanie na kalkulatorze]
23 sty 19:45
dziunia: a wiesz że chodzi mi na normalnym kalkulatorze

poza tym co napisałeś to nie nie zgadza się ze wzorem .... a poza tym mi nie wychodzi na
kalkulatorze
23 sty 20:03
dero2005:
co ci się nie zgadza? trzeba taki kalkulator na którym jast funkcja log (logarytm o podstawie
dziesięć)
i wlkepujesz najpierw 9 potem log potem kreskę ukośną / potem ( potem 3 potem log następnie ) i
=
i wychodzi 2
wzór na zamianę podstawy logarytmu to
| | logcb | |
logab = |
| c =10
|
| | logca | |
na normalnym kalkulatorze tego nie zrobisz, musi mieć log lub ln
23 sty 22:20