matematykaszkolna.pl
Zadanie z Chemii, proszę o pomoc, wzamian pomoge z matmy peper: w 400 cm3 wody rozpuszczono 60 g HCl i otrzymano roztwór o gęstości = 1,06 g/cm3 Oblicz stężenie procentowe i molowe otrzymanego roztworu. Mógłby ktoś pomóc mi w rozwiązaniu tego zadania? Próbowałem, ale nie jestem pewien czy mam dobry wynik. Jak ktoś mógłby wrzucić chociaż wyniki, albo najlepiej krok po kroku żebym mógł sobie porównać, będe wdzięczny i służę w miare możliwości pomocą z matmy emotka
23 sty 18:33
Mateusz: Mozna to zadanie zrobic na dwa sposoby tz część dotycząca policzenia stężenia molowego zarz do tego przejdziemy stężenie procentowe łatwo policzymy mamay V wody nie mamy masy wody ale przyjmujemy że gęstosc wody wynosi 1g/cm3 i korzystając ze wzoru na gęstość wyznaczymy masę wody i potem wystarczy policzyć mase roztworu dodając mase wody i mase HCl podstawic pod wzór na stężenie procentowe
 60g 
C%=

*100% i gotowe
 460g 
żeby policzyć stężenie molowe mozemy to zrobic na dwa sposoby omowie obydwa I(najdłuższy ) mamy podaną gęstość roztworu wiec ze wzoru na gęstosc wyznaczam V czyli objętość i licze ją otrzymałem V=433,96 cm3 następnie licze mase molową HCl wynosi ona 36,5g/mol wiemy ze w naszym roztworze znajduje się 60g HCl licze ile to moli czyli układam proporcje 1 mol HCl→36,5g x moli HCl→ 60g x=1,64 mola następnie korzystając z def stężenia molowego układam proporcje(mozna tez bezposrednio skorzystac ze wzoru) 1,64 mola HCl−−−−>433,96cm3 x moli −−−−−−−−−−−−−−−> 1000cm3 x≈3,8 mol/dm3 II sposob Chemicy postarali się i wyprowadzili uzyteczne wzorki na przeliczanie stężeń i tak znając stężenie procentowe ,gęstosc roztworu, mase roztworu oraz mase molową substancji rozpusczonej mozna policzyc jego stężenie molowe ze wzoru
 C%*d 
Cmol=

M−masa molowa substancji rozpuszczonej d−gęstość roztworu wyrazona w
 100%*M 
g*dm−3 podstawiając dane wychodzi oczywiscie w przyblizeniu 3,8 mol/dm3
23 sty 18:59
peper: Dziękuje emotka
23 sty 19:56