Zadanie z Chemii, proszę o pomoc, wzamian pomoge z matmy
peper: w 400 cm
3 wody rozpuszczono 60 g HCl i otrzymano roztwór o gęstości = 1,06 g/cm
3
Oblicz stężenie procentowe i molowe otrzymanego roztworu.
Mógłby ktoś pomóc mi w rozwiązaniu tego zadania? Próbowałem, ale nie jestem pewien czy mam
dobry wynik. Jak ktoś mógłby wrzucić chociaż wyniki, albo najlepiej krok po kroku żebym mógł
sobie porównać, będe wdzięczny i służę w miare możliwości pomocą z matmy
Mateusz: Mozna to zadanie zrobic na dwa sposoby tz część dotycząca policzenia stężenia molowego zarz do
tego przejdziemy
stężenie procentowe łatwo policzymy mamay V wody nie mamy masy wody ale przyjmujemy że gęstosc
wody wynosi 1g/cm
3 i korzystając ze wzoru na gęstość wyznaczymy masę wody i potem wystarczy
policzyć mase roztworu dodając mase wody i mase HCl podstawic pod wzór na stężenie procentowe
| | 60g | |
C%= |
| *100% i gotowe |
| | 460g | |
żeby policzyć stężenie molowe mozemy to zrobic na dwa sposoby omowie obydwa
I(najdłuższy

) mamy podaną gęstość roztworu wiec ze wzoru na gęstosc wyznaczam V czyli
objętość i licze ją otrzymałem V=433,96 cm
3
następnie licze mase molową HCl wynosi ona 36,5g/mol wiemy ze w naszym roztworze znajduje się
60g HCl licze ile to moli czyli układam proporcje
1 mol HCl→36,5g
x moli HCl→ 60g
x=1,64 mola
następnie korzystając z def stężenia molowego układam proporcje(mozna tez bezposrednio
skorzystac ze wzoru)
1,64 mola HCl−−−−>433,96cm
3
x moli −−−−−−−−−−−−−−−> 1000cm
3
x≈3,8 mol/dm
3
II sposob Chemicy postarali się i wyprowadzili uzyteczne wzorki na przeliczanie stężeń i tak
znając stężenie procentowe ,gęstosc roztworu, mase roztworu oraz mase molową substancji
rozpusczonej mozna policzyc jego stężenie molowe ze wzoru
| | C%*d | |
Cmol= |
| M−masa molowa substancji rozpuszczonej d−gęstość roztworu wyrazona w |
| | 100%*M | |
g*dm
−3 podstawiając dane wychodzi oczywiscie w przyblizeniu 3,8 mol/dm
3