matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
asd:
W ciągu geometrycznym a3=8, a7=1/2.Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu.Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu
23 sty 18:11
Eta:
a
m
= q
m−k
a
k
a
7
= q
4
a
3
1
q
4
=
16
1
1
to q=
lub q= −
2
2
a
3
= a
1
*q
2
a
3
a
1
=
=....... dokończ
q
2
23 sty 18:18