matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna, wynik
Seba:
cosx
y=
1+2sinx
(cosx)'*(1+2sinx)−cosx*(1+2sinx)'
y'=
=
(1+2sinx)
2
−sinx*(1+2sinx)−cosx*2cosx
=
=
(1+2sinx)
2
−sinx−2sin
2
x−2cos
2
x
=
=
(1+2sinx)
2
−sinx−2
=
=
(1+2sinx)
2
−(sinx+2)
=
(1+2sinx)
2
a w książce
sinx+2
=
(1+2sinx)
2
23 sty 18:08
Trivial:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=d%2Fdx+%28cos%28x%29%2F%281+%2B+2sin%28x%29%29%29
23 sty 19:04