plisssssssssss
jola: zenek podczas zawodów biegnie z predkościa v(t)= 10−2e0,1t t≥0
oblicz przyspieszenie zenka w chwili
t= 10 sek
oblicz droge przebytą przez zenka przez pierwsze 30 sek biegu w przedziale czasowym [ 0s ,
30s ]
wartości funkcji wykładniczej y= ex potrzebne do wykonania obliczeń można odczytać z
poniższej tabeli
x −3 −2 −1 1 2
ex 0,04979 0,13534 0,36788 2,71828 7,38906
23 sty 17:47
jola: prosze pomóżcie
23 sty 19:33
Andy: droga to będzie całka oznaczona z v(t) od 0 do 30 ?
23 sty 19:39
jola: wydaje mi się że tak
23 sty 19:40
Andy: sorry że tak późno, ale z kumplem uzgodniłem że jak masz wzór na prędkość to jak zrobisz z
niego całkę to powinien wyjść wzór na przyspieszenie chwilowe. Bo przecież pochodną prędkości
jest czas. Pozdrawiam
24 sty 00:13
Andy: miało być "pochodną przyspieszenia jest prędkość" ...
24 sty 00:14
Basia:
przyspieszenie jest pochodną prędkości po czasie
liczysz pochodną v'(t) i v'(10)
24 sty 00:20