ostrosłupy
ja: krawędź podstawy ostrosłupa prawidowego trójkątnego ma długość 3cm, a kąt nchylenia
krawędzi bocznej do podstawy ma miarę 60*. oblicz objetosc tego ostropsłupa. próbowalam
zrobic, ale sie kompletnie pogubilam juz. pomozcie
30 sty 20:11
nocek:
Więc tak! narysuj ten ostrosłup!
To bardzo potrzebne przy rozwiązywaniu tego zadania.
Zauważysz ,że spodek wysokości ostrosłupa znajduje się w punkcie
przecięcia wysokości w podstawie .
wszystkie wysokości w podstawie dzielą sie w stosunku 1:2
hp = a√3/2 --- to wzór na obliczenie dł. wysokości
trójkata równoboczn. ( trzeba go zapamiętać!
z trójkata prostokatnego gdzie:
H --- wys. ostr. --- i przyprostokatna przeciwległa katowi 60o
k --- krawędź boczna ostr. --- przeciwprost,
(2/3)*hp ---- druga przyprostokatna
co mamy obliczyć ? V = (1/3)*Pp *H
czyli H i Pp
Pp= a2√3 /4 --- to wzór na pole trójkata równobocznego
( należy go też znać !
czyli Pp= 32 *√3 /4 = 9*√3 /4 cm2
H -- obliczamy z funkcji tg60o gdzie tg60o= √3
(2/3)hp= (2/3)*a*√3 /2= a√3 /3
H/ (2/3)hp = tg60o to po przekształceniu mamy
H= a√3/3*√3 = 3* 3*/3= 3cm
więc
V= (1/3)Pp*H
V= (1/3)* 9√3 /4 * 3= 9√3 /4 [cm3]
30 sty 23:54