Niewiadoma potęga
Zealous: Krytyczna sytuacja, jutro poprawka i robię powtórzenie i mam problem z owym równaniem:
1,19405 = 1,03n
23 sty 17:37
ja: log1,031,19405=log1,031,03n
n=log1,031,19405
23 sty 17:38
Zealous: A jakaś inna propozycja? Nie miałem logarytmów, właściwie problem jest w zadaniu z procentu
składanego:
Na lokatę roczną której oprocentowanie wynosi 3%, wpłacono 2000 zł. Po ilu latach stan tej
lokaty wyniesie 2388,10 zł?
Dochodzę do takiego równania jak wyżej i nie mam pojęcia co dalej.
23 sty 17:42
ja: 1,03
n*2000=2388,10 |:2000
1,03
n=1,19405
bierzesz kalkulator i mnozysz przez siebie 1,03 az ci wyjdzie 1,19405

mi wyszlo n=6
23 sty 17:44
ja: wyszło ?
23 sty 17:45
Zealous: Haha, dzięki, nie wpadłbym na to!

Jak widać najprostsze sposoby są najlepsze
23 sty 17:48
ja: 
nop
23 sty 17:53