matma
kasia: Zapisz w postaci potęgi liczby 3 pierwiastek: √3√3√3 jakby co to te wszystkie pierwiastki
są przedłużone do końca tylko nie wiedziałam jak to tu zapisać ^^
23 sty 17:23
Eta:
31/2*31/4*31/8= 3?......
23 sty 17:27
kasia: tak chyba o to w tym chodzi , ale ja nie rozumiem skąd się biorą te potęgi

wytłumaczysz ?
23 sty 17:33
kasia:
23 sty 17:37
kasia: wie ktoś jaka jest ta zasada z tymi potęgami liczby 3 ?
23 sty 17:40
kasia: na tym przykładzie co podałam
23 sty 17:41
kasia: 
?
23 sty 17:50
kasia: umie ktoś ?! to ważne jest i do jutra ...
23 sty 17:51
Eta:
√3= 31/2
√3*31/2= (3*31/2)1/2= 31/2*31/4
√3*(31/2*31/4)= (3*31/2*31/4)1/2= 31/2*31/4*31/8= 37/8
23 sty 17:58
Eta:
Pisałam częściami, bo zamazują się zapisy
23 sty 17:59