Znaleźć najmniejsza i największą wartość funkcji w podanym przedziale
studentka: | | x−1 | |
a) f(x)= |
| , x należy <0;7> |
| | x+1 | |
| | 2x | |
b) f(x)= |
| , x <−10;5) |
| | x2+1 | |
| | x−1 | |
c) f(x)= |
| , x <0;4> |
| | x+1 | |
23 sty 17:11
ja: np:
| | x+1−2 | | −2 | |
a) f(x)= |
| = |
| +1 |
| | x+1 | | x+1 | |
Z wykresu minimalna f(0)=−1 maksymalna f(7)=0,75
23 sty 17:14
bart: pochodne przyrownaj do 0 i wyznacz minimum
23 sty 17:15
ja: c) jest takie samo jak a)
wiec min f(0)=−1 maksymalna f(4)=3/5
23 sty 17:16
ja: chyba nie ma sensu brac pochodnych do a i c

elementarne funkcje homograficzne
23 sty 17:16
studentka: a mozna by tak jakoś napisać to wszystko żeby wiadomo było co skąd gdzie i dlaczego?
23 sty 17:34