miejsca zerowe
sylwunia91111: wyznacz miejsca przeciecia wykresu z osiami funkcji f(x)=2x3−3x2−12x+5
23 sty 17:07
M4ciek:
0 = 2x3 − 3x2 −12x + 5 − miejsce przeciecia z osia OX
f(0) ⇒ y = 2(0)3 − 3(0)2 − 12(0) + 5 − miejsce przeciecia z osia OY
23 sty 17:21
sylwunia91111: dobrze Maciek ale jak rozwiazac rownanie 0=2x
3−3x
2−12x+5

?
23 sty 17:30
sylwunia91111: ani wylaczanie ani grupowaniem sie nie da
23 sty 17:30
Gustlik: Zrobiłem schemat Hornera, ale też nie wychodzi:
2 −3 −12 5
1 2 −1 −13 −8
−1 2 −5 −7 12
5 2 7 23 120
−5 2 −13 53 −260
2,5 2 2 −7 −12,5
−2,5 2 −8 8 −15
Na pewno masz dobrze przepisany ten wielomian?
25 sty 00:41