Pare zadań
karoljan: 1.Oblicz współrzędne ortocentrum trójkąta ABC,gdy A=(0,0) B=(6,3) C=(4,9)
2.Oblicz współrzędne Punktu P1 symetrycznego względem prostej l(L) do punktu P, gdy
l:2x − 3y +7=0 P=(1,2)
Odpowiedź P'(1713;1615)
3.Napisz równanie prostej l przechodzącej przez punkt A oraz B gdy A=(3,4), B=(1,5)
4.Napisz równanie ogólnej prostej l przechodzącej przez punkt C i równoległej (prostopadłej) do
prostej przechodzącej przez punkt A oraz B gdy A= (3,4) B=(1,5) C=(0,3)
5. Oblicz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie ABC, gdy a=(0,0) B=(1,−5) c= (8,12)
Wynik do zadania 5 wspołrzędne (13;0) Dobrze ?
23 sty 17:03
karoljan: Potrafi ktoś rozwiązać zadania ?
23 sty 17:28
karoljan: .
23 sty 17:47
karoljan: .
23 sty 18:05
karoljan: Nikt nie potrafi mi pomóc ?
23 sty 19:35
karoljan: halooo
23 sty 20:17
karoljan: ijuij
23 sty 20:25
karoljan: kkl
23 sty 20:39
karoljan: zadanie 3,4,5 rozwiązane. Zostało 1 i 2 oraz:
Napisz równanie prostej zawierającej wysokość CD trójkąta ABC gdy
A=(−1,2) B=(2,5) C=(0,−5)
23 sty 21:04
Basia:
napisz równanie prostej AB, a potem równanie prostej do niej prostopadłej przechodzącej przez
punkt C
23 sty 21:05
karoljan: Właśnie tak zrobiłem, Czy mogłabyś mi podać wynik ? I może głupio to zabrzmi, ale narysować
wysokość tego trójkąta bo nie jestem pewny.
23 sty 21:25
Basia:
podaj swój, to sprawdzę
23 sty 21:25
Zenek i Łobuz:
Zad1 x=517;y=177
23 sty 21:51
Karoljan: Sprawdzić Basiu to się możesz z psem!
23 sty 21:55
Basia:
gotowca nie dostaniesz; możesz się wypchać i wytapetować
23 sty 22:09
karoljan: to pisał ktoś inny.
Co to zadanie z wysokością wyszło mi y=−x+4. Na lekcji zanotowałem bodajże y=−x−5. Czy któryś z
tych wyników jest dobry?
W jaki sposób zrobiłeś zadanie 1 ?
24 sty 14:47
Basia:
pr.CD y= −x−5 to jest dobra odpowiedź
24 sty 15:10
Basia:
ortocentrum, to punkt przecięcia wysokości
ponieważ niestety nie jest to trójkąt równoboczny i ortocentrum nie musi pokrywać się ze
środkiem ciężkości nie ma lekko trzeba liczyć
1. równanie pr.AB
2. równanie pr.CC1 (prostopadła do pr.AB, przechodzi przez C)
3. równanie pr.BC
4. równanie pr.AA1 (prostopadła do pr.BC, przechodzi przez A)
5. układ równań (pr.CC1 i pr.AA1)
24 sty 15:14
karoljan: Dobrze, matematyką zajmę się prawdopodobnie za jakies 1,5 h. Mam nadzieję, że będę mógł liczyć
na twoją pomoc.
Co do zadania z trójkątem, wynik wyszedł mi inny,ale czy schemat robienia jest poprawny ?
1.pr AB
2. środek AB
3. Prostopadłe do środka AB.
4. Podstawiam punktu z punktu C
24 sty 15:18
Basia:
przecież spodek wysokości jest środkiem podstawy ⇔ trójkąt jest równoramienny
czy Twój trójkąt jest równoramienny ?
24 sty 15:22
karoljan: Nie wiem czy do końca rozumiem. Czy mogłabyś mi narysować ten trójkąt i zaznaczyć wysokość,
którą mam policzyć ?
24 sty 15:31
Basia:

to nie jest
Twój trójkąt, ale chyba widać, że D
nie musi być środkiem AB
24 sty 15:37
karoljan: Mam cały czas problem z tą wysokoscią.
Moje działania:
Prosta AB
y=x+5
a2=−1
I teraz mam podstawić to do punktu C ?
C(0;−5)
−5=−1*0 +b
b=−5
y=0 − 5
Skąd bierze się tam "−x" ?
24 sty 18:03
naciaaa: : przekatna prostokata ma długosc 6cm i tworzy z jego bokiem kąt 60stopni .oblicz obwod tego
prostokata.
24 sty 18:09
karoljan: Oczywiście wiem o co chodzi z wysokością nieaktualne. Czy moglibyście pomóc z tym punktem P i
P' ?
24 sty 18:15
karoljan: Dotatkowo policzyłem ortocentrum i wyszły mi dosyć "dziwne" wyniki.
x= 1/9 y=1/27
Czy jest to pooprawne rozwiązanie ?
24 sty 18:22
karoljan: podbijam
24 sty 19:18
karoljan: t
24 sty 19:33
karoljan: o
24 sty 20:22
karoljan: g
24 sty 20:39
karoljan: scdfsefsef
24 sty 21:07
karoljan: op
24 sty 21:20
karoljan: d
24 sty 21:46
karoljan: arwt3wt4ewerw4ets4ets4esegstgsretsef
24 sty 21:53
karoljan: o
25 sty 07:56