Wyznaczyć pierwszą pochodną funkcji:
studentka: Wyznaczyć pierwszą pochodną funkcji:
a) exsin2x
b) √ln(x+2)
c) ex(2sinx−cosx)
d) ln(x+3)2
e) excos(x2+1)
f) ln(x2+3)5
23 sty 16:45
ja: wiecej nie było ?
23 sty 16:56
Magda: b)
| | 1 | | 1 | |
y'= |
| * |
| * 1
|
| | 2√ln(x+2) | | (x+2) | |
chyba dobrze.... chyba
23 sty 17:02
Lolek: Ciekawe zadania. W sumie jakby ktoś je rozwiązał, to bym z chęcią się im przyjrzał.
23 sty 17:03
studentka: nie.. prosiłam o pomoc nie zbędne komentarze..
23 sty 17:04
ja: wklej zbiór zadań
23 sty 17:06
sylwunia91111: zaraz rozwiaze
23 sty 17:08
sylwunia91111: exsin2x
f`(x)= exsin2x+ex2cos2x
23 sty 17:09
sylwunia91111: można jeszcze wylaczyc ex przed nawias
23 sty 17:10
Magda: c)
y'= e
x (2sinx−cosx) + e
x(2cosx+sinx)= 2e
xsinx− e
xcosx+ 2e
xcosx+e
xsinx= 3e
xsinx+e
xcosx=
e
x(3sinx+cosx)
dobrze?
23 sty 17:12
sylwunia91111: ex(2sinx−cosx)
f`(x)= ex(2cosx+sinx)+ex(2sinx−cosx)= ex(2cosx+sinx+2sinx−cosx)=ex(cosx+3sinx)
23 sty 17:15
Magda: no masz racje sylwunia

niedawno zaczełam pochodne, także jeszcze nie mam do nich tak
wprawnej ręki

a w tym a)
y'= e
xsin2x+e
x2cos2x= e
x(sin2x+2cos2x)
23 sty 17:17
sylwunia91111: pomimo tego ze umiem mam w piatek sesje poprawkową
23 sty 17:17
Magda: ja pochodne dopiero zaczęłam, a koło z nich i innych ciekawych rzeczy czeka mnie gdzieś w maju

także mam jeszcze czas : D
23 sty 17:18
sylwunia91111: u mnie troche cieniej

a i mam pytanie jak wyznaczyć miejsca przeciecia wykresu funkcji z osiami wspolrzednych

f(x)=
2x
3−3x
2−12x+5
23 sty 17:20
Magda: sylwunia to chodzi ci o badanie przebiegu zmienności funkcji
23 sty 17:22
virgo: podstaw zero najpierw za y pozniej za x
23 sty 17:22
sylwunia91111: excos(x2+1)
f`(x)= ex2sin(x2+1)+excos(x2+1)= ex(2sin(x2+1)+cos(x2+1))
23 sty 17:24
Magda: z OY
0= 2x
3−3x
2−12x+5 i jedziesz

z OX
x=5
tak myślę
23 sty 17:25
sylwunia91111: vigro podstawiam ale nie wiem co zrobić gdy funkcje musze przyrównać do zera
23 sty 17:26
sylwunia91111: magda tak samo zrobilam

ale nie wiem jak ruszyc dalej
23 sty 17:26
ja: odwrotnie Magda
23 sty 17:27
sylwunia91111: bo wlasnie gdy mam 0=2x
3−3x
2−12x+5 to ani przez wyłanczanie ani przez grupowanie nie chce
wyjsc
23 sty 17:28
Magda: woops czyli jednak cos namieszam jak zwykle haha
23 sty 17:28
sylwunia91111: i teraz na amen zgłupiałam
23 sty 17:28
sylwunia91111: próbowałam we wszystkie stony to liczyć wiec szukam kogos madrego co da rade
23 sty 17:29
ja: y=2x
3−3x
2−12x+5
Z osią OX za y=0
2x
3−3x
2−12x+5 =0
Z osią OY za x=0
czyli pkt (0,5) a nie jak u ciebie x=5
23 sty 17:31
sylwunia91111: ale rozpisz mi jak idiocie jak rozwiazac rownanie 2x
3−3x
2−12x+5=0
23 sty 17:32
sylwunia91111: bo o punkcie (0,5) sie domyslilam
23 sty 17:33
Magda: a 'sylwunia' bądź 'ja' mieliście może badanie przebiegu zmienności funckji

bo bardzo
potrzebuje kogoś do pomocy przy liczeniu esktremum funkcji
23 sty 17:40
sylwunia91111: spoko ja mialam
23 sty 17:41
23 sty 17:44
Magda: zajrzyj tam

i powiedz mi ile to jest pochodna z (3x)
3x
23 sty 17:48