matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna, Dlaczego taki wynik
Seba:
cosx
y=
1 − sinx
(cosx)' * (1 − sinx) − cosx * (1 − sinx)'
y'=
=
(1 − sinx)
2
−sinx * (1 − sinx) − cosx * −cosx
=
=
(1 − sinx)
2
−sinx − cosx * −cosx
=
1 − sinx
a w książce wynik
1
=
1 − sinx
23 sty 16:22
Jack:
licznik: −sinx(1−sinx)−cos(−cosx)=−sinx+sin
2
x+cos
2
x=1−sinx . Spojrz na mianownik...
23 sty 16:27