trygonometria + ciągi
jakubekmarcin: trygonometria+ciągi proszę o pomoc
Sinusy kątów ostrych trójkąta prostokątnego oraz liczba 1 tworzą ciąg geometryczny. Oblicz
sinus najmniejszego kąta tego trójkąta.
z góry dziękuję
23 sty 15:55
Jack:
β=90−α
sinα
sinβ=cosα
1
stąd cos2α=sinα ⇒ 1−sin2α=sinα
Teraz to rozwiąż dla α∊(0,π/2).
23 sty 16:00
jakubekmarcin: (sinα, sinβ,1) −> c.geom
sinβ = cosα
czyli (sinα,cosα,1) −> c.geom
cos2 = sinx * 1
cosx=12 sinx
co dalej? proszę o pomoc...
23 sty 16:00
jakubekmarcin: ok, czyli zmienna pomocnicza?
23 sty 16:01
Jack:
tak, z odpowiedniego przedziału
23 sty 16:02
jakubekmarcin: no, wiadomo, że jak trójkąt, to I ćwiartka
23 sty 16:03
Jack:

(wolę napisać... bo dla niektórych też wiadomo jak takie zadanie rozwiązać)
23 sty 16:04
jakubekmarcin: jakbym nie kombinował z tą połową sinusa, to może bym zauważył

ale dzisiaj robię zadania od
10.00, więc jestem lekko zmęczony
23 sty 16:06
jakubekmarcin: i na dodatek źle to zapisałem, ale to szczegół
23 sty 16:08
jakubekmarcin: więc mam
−sin2x − sinx +1 = 0, tak?
sin x = t; t∊<−1,1>
−t2−t+1=0
Δ=5 ? coś mi się nie podoba xD
23 sty 16:11
jakubekmarcin: Możesz to sprawdzić? Bo nie wiem czy dalej liczyć z tym pierwiastkiem z pięciu
23 sty 16:17
Jack:
dobrze
23 sty 16:18
jakubekmarcin: no dobra, to mam t
1 =
1−√5−2
t
2=
1+√5−2
jakoś mnie te liczby nie przekonują

to jeden z nich ma być sinusem najmniejszego kąta?
23 sty 16:29
Jack:
jeden z nich; ten ktory należy do wyjściowego przedziału. Wyjdzie jakiś sinα, potem policz
sinβ, czyli cosα i wybierz ten mniejszy. To będzie koniec
23 sty 16:33
Jack:
oczywiscie kąta nikt Ci nie każe liczyć
23 sty 16:34